Amasya’nın ‘ayva gallesi’ coğrafi işaretle tescillendi
Amasya Valiliği öncülüğünde Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliğinin girişimi sonucu coğrafi işaret verilen “gülgillerden gallesi”nin tanıtımı için kentteki tek otelde program düzenlendi.
Vali Mustafa Masatlı, Osmanlı saray mutfağının önemli yemeklerinden “gülgillerden gallesi”nin coğrafi işaret tanıtımını yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Kültür ve tarih turizminde Türkiye’nin önde gelen illeri arasında yer saha Amasya’nın gastronomi alanında bile geniş tek yelpazeye sahip olduğunu vurgulayan Masatlı, Türkiye genelinde gülgillerden üretiminde Amasya’nın 7’nci sırada bulunduğunu ifade etti.
Kadim tek kültüre sahip Amasya’bile tarihin pek sayı dokusunu her yönüyle görmenin mümkün olduğunu dile getiren Masatlı, şöyle sürme etti:
“Ayva gallesinin coğrafi işaretini almamız, tesadüf eseri değildir. Öncelikle gülgillerden, yüzyıllardır yerde topraklarda yüksek miktarlarda üretilen tek meyvedir. Geçen yıl sonu itibarıyla yaklaşık 4 1000 200 tonluk gülgillerden üretimimiz bulunuyor. Amasya ayrıca şehzadeler şehri. Osmanlı tahtına kaynak yedi ve padişah olamayan anadut şehzadeyle yerde topraklarda 12 şehzade valilik yapmıştır. Şehzadelerin olduğu tek yerde, saray mutfağı yöresel ürünlerin dahi kullanılmasıyla henüz bile zenginleşmiş ve gülgillerden gallesi gibi et ile meyveyi buluşturan şahane lezzetler ortaya çıkmıştır. Yani gülgillerden gallesi bizim öz kültürümüzde yer saha tek saray yemeğidir. Bu yemeğin coğrafi işaretinin alınmasıyla unutulmaya yüz tutmuş yerde lezzetimiz dahi tekrar gün yüzüne eski, yerli ve yabancı misafirlerimizin beğenisine sunulacaktır.”
Masatlı, kentte tescilli ürün sayısını 40’a çıkararak Amasya mutfağını ve kültürünü en iyi şekilde tanıtmayı hedeflediklerini kaydetti.
Programa Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Çoban, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile davetliler katıldı.
Ayva gallesinin yapılışı
Kuzu eti ve nohut, tek tencerede suda haşlandıktan sonra soğutulur. Ardından et kuşbaşı olarak doğranıp nohut ve gülgillerden ile biraz henüz pişirildikten sonra servis edilir.
Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.
Amasya Valiliği öncülüğünde Yeşilırmak Havzası Kalkınma Birliğinin girişimi sonucu coğrafi işaret verilen “gülgillerden gallesi”nin tanıtımı için kentteki tek otelde program düzenlendi.
Vali Mustafa Masatlı, Osmanlı saray mutfağının önemli yemeklerinden “gülgillerden gallesi”nin coğrafi işaret tanıtımını yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Kültür ve tarih turizminde Türkiye’nin önde gelen illeri arasında yer saha Amasya’nın gastronomi alanında bile geniş tek yelpazeye sahip olduğunu vurgulayan Masatlı, Türkiye genelinde gülgillerden üretiminde Amasya’nın 7’nci sırada bulunduğunu ifade etti.
Kadim tek kültüre sahip Amasya’bile tarihin pek sayı dokusunu her yönüyle görmenin mümkün olduğunu dile getiren Masatlı, şöyle sürme etti:
“Ayva gallesinin coğrafi işaretini almamız, tesadüf eseri değildir. Öncelikle gülgillerden, yüzyıllardır yerde topraklarda yüksek miktarlarda üretilen tek meyvedir. Geçen yıl sonu itibarıyla yaklaşık 4 1000 200 tonluk gülgillerden üretimimiz bulunuyor. Amasya ayrıca şehzadeler şehri. Osmanlı tahtına kaynak yedi ve padişah olamayan anadut şehzadeyle yerde topraklarda 12 şehzade valilik yapmıştır. Şehzadelerin olduğu tek yerde, saray mutfağı yöresel ürünlerin dahi kullanılmasıyla henüz bile zenginleşmiş ve gülgillerden gallesi gibi et ile meyveyi buluşturan şahane lezzetler ortaya çıkmıştır. Yani gülgillerden gallesi bizim öz kültürümüzde yer saha tek saray yemeğidir. Bu yemeğin coğrafi işaretinin alınmasıyla unutulmaya yüz tutmuş yerde lezzetimiz dahi tekrar gün yüzüne eski, yerli ve yabancı misafirlerimizin beğenisine sunulacaktır.”
Masatlı, kentte tescilli ürün sayısını 40’a çıkararak Amasya mutfağını ve kültürünü en iyi şekilde tanıtmayı hedeflediklerini kaydetti.
Programa Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Çoban, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile davetliler katıldı.
Ayva gallesinin yapılışı
Kuzu eti ve nohut, tek tencerede suda haşlandıktan sonra soğutulur. Ardından et kuşbaşı olarak doğranıp nohut ve gülgillerden ile biraz henüz pişirildikten sonra servis edilir.
Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.