Denizlerde balık bereketi – Son Dakika Haberleri

AuuDii

Global Mod
Mod
Denizlerde balık bereketi – Son Dakika Haberleri
Sektör temsilcileri, 1 Eylül’dahi başlayan ve yaklaşık 40 günün geride kaldığı omurgalılardan avı sezonuna ilişkin ağırlıklı bulundu.


İstanbul Su Ürünleri Hali Komisyoncuları Derneği (İSKOMDER) Başkanı Metin Akçay, yerde sezonda sayı yoğun tek palamutla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, geçen yıla göre 10 kata varan artım yaşandığını kaydetti.


Palamudun tek göç balığı olduğunu nâkil Akçay, “Bizim avladığımız pul yüzde 80’i göç balığı. Palamut bile bunlardan tek tanesi. Palamut normalde Karadeniz’takt başlar, Akdeniz’açınık açılır ve okyanuslara kadar gider. Her yıl tıpkısı şekilde geri dahi kararlı. Bu yıl avdet dönemine yatak geldiğini düşünüyoruz.” niteleyerek konuştu.


Akçay, şu anda palamut fiyatlarının geçen yıl ile hemen hemen tıpkısı olduğunu belirterek, “1-1,2 kilogram gelen palamutlar 40-50 TL, 500-600 gram gelenler ise 20-30 TL arasında satılıyor. Giderlerimiz artmasına rağmen geçen yıl ile tıpkısı fiyatlar var. Kırmızı eti ve tavuk etini düşündüğümüzde omurgalılardan sayı uygun kalıyor.” dedi.


“Hamsi ve lüferde dahi fazlalık bekliyoruz”


Metin Akçay, şu anda en sayı palamut çıktığını, Marmara Denizi’nde yoğun ve şarap hamsi bulunduğunu yalnız henüz istenilen büyüklüğe gelmediğini söyledi.


Lüfer balığının ekim sonu gibi çıkmasını beklediklerini nâkil Akçay, “Lüferin henüz 15-20 gün vakti var. Hamsinin dahi hemen hemen o civarda… Bu ağrı sonu ve kasım gibi palamuttaki gibi hamsi ve lüferde dahi fazlalık bekliyoruz. Bollukla beraberce yerde iki balıkta bile fiyatlar geriye gelecektir.” dedi.


“Desteklerin artmasını istiyoruz”


İSKOMDER Başkanı Akçay, balıkçıların giderlerinin sayı arttığını, özellikle renksiz masraflarının önemli tek gider kalemini oluşturduğunu belirterek, “Günlük 100 1000 TL harcayan tekneler var. Aynı şekilde işçi giderleri ve şebeke fiyatları bile arttı. Mazot fiyatlarında dayanak oranı şu anda az kalıyor. Bunun artırılması halkımızın bile uygun rakamlı omurgalılardan yemesini sağlar.” şeklinde konuştu.


Gelecek yıl bile denizlerde şarap mahsul olması için belirlenen boydan kısa pul tutulmaması çağrısında bağcıklı Akçay, özellikle sezon sayılmazsa kaçak avcılıkla mücadele etmenin sayı önemli olduğunu vurguladı.


“Kışın tüketmek için dolaba palamut koyun”


İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği (İSTBİRLİK) Başkanı Erdoğan Kartal bile balıkçıların yerde yıl palamuttan yana işlerinin yolunda gittiğini söyledi.


“‘Şu anda palamutta geçen yıla göre 10 kata varan fazlalık yaşanıyor’ denilmesi beraberce eksik kalır. Yer yer 10 katı transandantal tek fazlalık var.” ifadesini kullanan Kartal, palamutta yerde şekilde ekim sonuna kadar fazlalık beklediklerini ifade etti.


Kartal, “Hamsi şu anda istediğimiz soyut olumsuzlama. Büyümesini bekliyoruz yalnız büyümeyebilir dahi… Havaların soğumasıyla başka omurgalılardan türlerinde hareketlilik yaşanacaktır.” niteleyerek konuştu.


Palamudun fiyat açısından bile avantajlı olduğuna işaret fail Kartal, “Ekonomik şartlara göre palamudun fiyatı uygun. Tüketicilere palamut alıp dolaplarının donduran kısmında saklamalarını ve kışın tüketmelerini öneriyorum. Çünkü palamut dolapta 2-3 ağrı beklemeye uygun tek omurgalılardan türü.” ifadelerini kullandı.


Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.