Edilgen saldırganlık nedir ?

AuuDii

Global Mod
Mod
Edilgen saldrganlk, zararl veya kotu bir sekilde niyetli olarak hareket eden kisiler tarafndan uygulanan davranslardr. Ozellikle cocuklar ve gencler arasndaki problemlerin bir sonucu olarak ortaya ckar. Edilgen saldrganlk, cogu zaman kastl olarak veya sozsuz olarak yaplan eylemler olarak tanmlanr. Bu davranslar, cogunlukla kisisel kzgnlk, kskanclk, ofke, ofkeli cevap verme, sozsuz uyarlarda bulunma, dslama, alay etme, cekisme ve cesitli fiziksel olarak zarar verme iceren hareketler olarak tanmlanr.

Edilgen Saldrganlgn Nedenleri

Edilgen saldrganlk, cocuklarn ve genclerin cevreleri tarafndan etkileyen faktorlerden kaynaklanr. Ailevi ve sosyal cevreler, cevresel faktorler, egitim, kisilik, cinsiyet, sosyokulturel faktorler, akran etkileri ve kisinin kendisi gibi faktorler etkilidir.

Ailevi cevre, edilgen saldrganlkta onemli bir etkendir. Ailesinden cocuklarna ofkeli, kaytsz veya kontrolsuz tepkiler gosterirse, cocuklar da zamanla edilgen saldrganlga maruz kalabilirler. Genellikle cocuklarn, ailesinin uyeleri arasndaki siddeti izlemeleri ve bununla ozdeslesebilmeleri soz konusudur.

Sosyal Cevre, sosyal cevre de edilgen saldrganlkta etkilidir. Sosyal cevre, cocuklarn arkadaslar, snf arkadaslar, okul arkadaslar veya bahcede oynayan arkadaslar gibi kisilerin ozellikleri hakknda bilgi vermektedir. Bu kisilerin edilgen saldrganlkla ilgili olduklarna inanlyor.

Egitim, edilgen saldrganlkta etkili bir faktordur. Egitim, cocugun edilgen saldrganlkla nasl basa ckacagn ogrenmesine yardmc olur. Egitim, cocugun arkadaslar, okul arkadaslar, ogretmenleri veya diger yetiskinleri anlamasna yardmc olabilir.

Kisilik, edilgen saldrganlkta etkilidir. Cocuklarn duygusal ve zihinsel ozellikleri, edilgen saldrganlklarnn olusmasna neden olabilir. Cocuklar, ofkeli, uyumsuz, agresif veya kontrolsuz davranslar gosterebilirler.