İri fasulyenin adı nedir ?

Duru

New member
**İri Fasulyenin Adı: Kim Demiş Adı Yok Diye?

Merhaba forum ahalisi! Bugün sizlere biraz farklı bir konu getirmek istiyorum. Hepimizin mutfağında yerini bulan, sofralarımızda baş tacı edilen o iri fasulyeden bahsedeceğim. Ama sadece fasulye değil, gerçekten o iri fasulyenin adı nedir? Hani bazen gıda alışverişi yaparken, rafta bir şeyler ararken, o iri fasulyeyi elinize alıp “Hmmm, bu fasulye niye bu kadar büyük, ne diyeceğim buna?” dediğinizde, içinizden geçen o soruyu hepimiz yaşamışızdır. Ama kimse çıkıp da bu fasulyenin gerçek adını sormamıştı… Ta ki bugün, işte bu soruyu kendime sordum ve size de sormak istiyorum: **İri fasulyenin adı nedir?**

### Yüksek Teknolojili Fasulye Tasarımı: Hakan’ın Stratejik Yaklaşımı

Öncelikle, bu soruya erkeklerin bakış açısıyla yaklaşalım. Biliyorsunuz, erkekler genelde çözüm odaklıdır, hızlıca bir sonuca ulaşmak isterler. Hakan, mesela bu konuda oldukça stratejik bir yaklaşım sergileyebilir. O, ilk başta kafasında fasulyenin ne kadar iri olduğunu anlamaya çalışır, sonra hangi fasulye türüne en yakın olduğunu hızla belirler. Teknolojik aletlerle tanı koyma eğilimindedir.

“Bunlar kesinlikle kuru fasulye, ama ne kadar büyük bir kuru fasulye! Neredeyse ben kadar,” der Hakan, elinde fasulye ile. Sonra bir araştırma yapar, en hızlı şekilde "goliat fasulyesi" diyerek adını belirler. Çünkü goliat, büyük demek değil mi zaten? Hakan’ın işleyiş mantığı gayet basittir: Ne kadar büyük, o kadar önemli! Yani iri fasulye, kesinlikle ‘goliat’ olmalı.

Hakan, bu durumu bir adım ileri götürüp, “Vallahi bu fasulye o kadar iri ki, şimdi pişirsem bile her öğün bir ziyafet olur!” diyerek, bu “goliat” fasulyeleri hızlıca alıp eve götürür. Bunu yaparken kendini bir nevi stratejist gibi hisseder, çünkü bu fasulye seçimi gerçekten de büyük bir mesele haline gelmiştir. O fasulyenin adı için doğru çözümü bulmuştur ve tüm mesele “goliat fasulyesi” gibi net bir adla kapanmıştır.

### Fasulye, Duyguların Simgesi: Selin’in Empatik Yaklaşımı

Şimdi de Selin’in bakış açısına gelelim. Kadınlar genellikle empatik ve ilişki odaklıdır, değil mi? Selin, Hakan gibi hızlı kararlar vermez. O, fasulyenin büyüklüğüne bakarken, onun hayatındaki yeri hakkında düşünmeye başlar. Hakan’ın “goliat fasulyesi” dediklerinin aksine, Selin için bu iri fasulye, sadece bir yemek malzemesi değil, derin bir anlam taşıyan bir objedir.

“Bence, bu fasulye büyük ama çok da değerli,” der Selin, fasulyeyi eline alırken. “Her fasulye küçükken bir zamanı, bir yerleri hatırlatıyor. Bak mesela, bu iri fasulye çocukken annemin pişirdiği yemeği hatırlatıyor bana. O fasulye büyüdükçe de hatıraları büyüyor.”

Selin, fasulyenin adını belirlerken de duygusal bir yol izler. O yüzden, “Aman Tanrım, bu fasulye sadece iri değil, aynı zamanda bir yuvanın, bir anının, bir ilişkilerin simgesi olabilir!” diyerek, o iri fasulyeyi bir anlamla yüceltir. Fasulye, sadece bir yemek malzemesi değil, aynı zamanda geçmişin, hatıraların, geleneklerin sembolüdür. Selin için fasulye, her şeyden önce bir bağ, bir anlam taşıyan bir öğedir.

### Sonunda Ortaya Çıkan İri Fasulye: Hakan ve Selin’in Uzlaşması

Peki, bu iki bakış açısının birleşimi nasıl bir sonuca varır? Hakan'ın çözüm odaklı yaklaşımı ve Selin’in duygusal, ilişki odaklı yaklaşımı birleştiğinde, nihayetinde bir uzlaşmaya varılır. Hakan, kısa vadede pragmatik ve hızlı bir çözüm önerirken, Selin uzun vadede duygusal anlam ve değer üzerine konuşur. Ama bir noktada, her ikisi de doğruyu bulur.

Selin, “Belki de buna 'anlamlı fasulye' demeliyiz. Ama aynı zamanda büyük ve etkileyici, öyle değil mi?” diyerek Hakan’ı ikna eder. Hakan, başlangıçta “goliat” demiş olsa da, Selin’in bakış açısını kabul eder ve fasulyeye bir anlam katar: “Evet, aslında bu fasulye, bizim için gerçekten özel bir şey. Hadi buna 'büyük ve anlamlı fasulye' diyelim!”

### Fasulye Adı Üzerine Son Söz: Herkesin Kendi Fasulyesi

Sonuç olarak, iri fasulyenin adı sorusu, çok daha derin bir anlam taşır hale gelir. Herkesin bakış açısı, duygusal ve stratejik seçimler üzerine kurulur. Hakan’ın çözüm odaklı yaklaşımı ve Selin’in duygusal bakışı birleştiğinde, bu fasulye sadece bir yemek malzemesi olmaktan çıkar, bir bağ kurma, anı yaşama fırsatına dönüşür.

Ve belki de doğru olan şu: Fasulyenin adı ne olursa olsun, her insanın içinde kendi fasulyesini bulma şansı vardır. Kimisi için bu fasulye hızlı ve stratejik bir seçimin sonucudur, kimisi içinse eski hatıraları ve ilişkileri hatırlatan bir simgedir. Önemli olan, her fasulyenin kendine ait bir anlamı ve adı olduğudur.

Bunu söyledikten sonra, bir dahaki alışverişimde hangi fasulye türünü alacağımı çok daha dikkatli seçeceğim. Goliat mı, anlamlı mı, ya da sadece "büyük fasulye" mi? Bunu artık iyi bilirim!