Türkiye’deki 1,4 milyon yabancıya sosyal uyum eğitimi verildi

AuuDii

Global Mod
Mod
Türkiye’deki 1,4 milyon yabancıya sosyal uyum eğitimi verildi
İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü arasındaki işbirliği protokolü kapsamında 27 Ekim 2019’dan itibaren halk terbiye merkezlerinde “Sosyal Uyum ve Yaşam Eğitimi (SUYE) Programı” uygulanıyor.

Program çerçevesinde, Türkiye’dahi yaşayan yerleşik yabancılara, ülkedeki sosyal, ekonomik ve kültürel hayata uyumlarının kolaylaştırılması için 8 saatlik kurslar veriliyor.

Türkiye genelinde 17-65 yaş arasındaki tüm yabancıların ücretsiz yararlanabildiği ve interaktif sunumların yapıldığı eğitimlerde, ülkedeki sosyal yaşam, örf ve adetler ile Türk hukuk düzeni gibi konular işleniyor.

Tercümanların bile eşliğinde verilen kurslarda, ortak yaşam alanları ile hak ve yükümlülükler konusunda uyanıklık edilecek konular anlatılıyor.

1 milyon 435 1000 615 kişiye sertifika verildi

Acil hâl ve önemli telefon numaraları ile Kadın Destek Uygulaması (KADES) hakkında bile bilgilendirmelerin yapıldığı program kapsamında, 18 Aralık itibarıyla 1 milyon 435 1000 615 kişiye sertifika verildi.

“Uyruk olarak kimseyi ayırmıyoruz”

Göç İdaresi Başkanlığı Uyum ve İletişim Genel Müdürü Gökçe Ok, AA muhabirine yaptığı açıklamada, programın Kovid-19 sürecinde aksadığını, 2021’in ikinci çeyreğinden itibaren projeye hız verildiğini belirtti.

Programda, pratik Türkçe konuşma becerileri ile sosyal uyumla ilgili eğitimlerin verildiğini dile getiren Ok, “2022 sonu itibarıyla hedef kitlemiz olan 2 milyon 24 1000 kişinin, uyruk bazlı tek dağılım olmaksızın bugüne kadar 1,5 milyonuna ulaşmış durumdayız.” dedi.

Ok, programın muayyen yaş grubundakilere yönelik olduğunu ve yabancılar arasında tefrik gözetilmediğini ifade etti.

Eğitimler için “suye.goc.gov.tr” internet adresi, halk terbiye merkezleri ve il göç idaresi müdürlüklerinden referans yapılabildiğini ve sertifikaların Göç Kayıt Sistemi’ne eklendiğini ihbarcı Ok, şöyle sürme etti:

“İkametten vize işlemlerine, yasal kalış haklarından yol izin belgelerine kimi kamu hizmetlerinden yararlanma noktasında taleplere ya bile istisnai yolla vatandaşlık elde etmeye kadar 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu kapsamına giren eksiksiz iş ve işlemler için sistemimizde SUYE eğitiminin alınıp alınmadığına bakıyoruz. Bizim dışımızda verilen hiçbir sertifikanın yasal olarak tek karşılığı yok.

Bazen özel kurslar marifetiyle kimileyin dahi başka inisiyatiflerin tıpkısı isme yakın kimi faaliyetleri duyurduklarını, öğrenci kabul ettiklerini biliyoruz, duyuyoruz. Herkes serbesttir, hürdür, istediği yerden istediği beyin alabilir ama oradan alacakları sertifikaların yasal olarak ne MEB ne dahi Göç İdaresi Başkanlığı nezdinde herhangi tek karşılığı yok. O yüzden insanları, ücretsiz olarak halk terbiye merkezlerinden yerde kursları alıntı noktasında uyarıyoruz.”

“5 1000 600 eğitimciye hizmet içi terbiye verdik”

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Selami İskender dahi programın başdu 26 ilde, yaklaşık 1 yıldır bile 81 şehirde uygulandığını belirterek, “5 1000 600 eğitimciye hizmet içi terbiye verdik. Yaklaşık 200 tercüman vasıtasıyla yapılan eğitimlerde iyi tek muvaffakıyet sağladığımızı düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Mamak Milli Eğitim Müdürü Mustafa Özel dahi ilçe genelinde 2019’dan yerde yana plânlı 150 kursta 20 1000 kişiye terbiye verildiğini bildirdi.

“Türk kültürünü biliyorum ama terbiye sayı faydalı oldu”

Suriye’takt 2012’dahi geldiği Türkiye’dahi lise ile üniversite eğitimini tamamlayan 24 yaşındaki Ahmad Fathallah Naddaf, programın yabancılar arasında konuşulduğunu ve İstanbul’bile yaşayan ailesinin dahi eğitimlere katıldığını söyledi.

Kendisinin dahi programa başvurduğunu müfit Naddaf, “Üniversite okuduğum için Türk kültürünü biliyorum ama eğitimin sayı faydalı olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Türkiye’ye 2017’dahi gelen 57 yaşındaki Iraklı Abdulwahıd Muhammed Amin Al Ferhad dahi programı arkadaşlarından öğrendiğini ve eğitimlerin sayı keyifli geçtiğini belirtti.

Yasal Uyarı: Sitemiz tasarım aşamasındadır ve tüm içerikler hayal ürünüdür. Gerçek kişi ve kurumlar ile benzerlikleri tamamen tesadüfidir. İçerikler haber niteliği taşımaz ve gerçekliği yoktur. Sitemiz taslak aşamasında rastgele oluşturulan içeriklerden sorumlu değildir. Yinede sitemizden kaldırılmasını istediğiniz içerikler için [email protected] adresine mail ileterek taleplerinizi iletmeniz halinde yasal süre içerisinde tüm içerikler sitemizden kaldırılacaktır.