Uzay yolculuğu: NASA nihayet asteroit örnekleri içeren kapları açabilir

PiKe

Member
Uzay yolculuğu
NASA nihayet asteroit örnekleri içeren kapları açabilir





Asteroit Bennu'dan bir enkaz örneği içeren bir kap. NASA haftalarca konteyneri açmaya çalıştı. Fotoğraf

© Erika Blumenfeld ve Joseph Aebers/NASA Johnson Uzay Merkezi, ARES/dpa


Asteroit Bennu'dan örnek alınması muhteşemdi, daha sonra benzer şekilde muhteşem bir şekilde Dünya'ya geri getirildi; şu anda üzerinde çalışılıyor. NASA bunu uzun süre yapamadı.





“Osiris-Rex” sondasının Bennu asteroitinden Dünya'ya bir enkaz örneği bırakmasından yaklaşık dört ay sonra, ABD uzay ajansı NASA'dan bilim adamları nihayet konteyneri açabildiler. NASA, açılan kapsüle ve içindekilere bir bakış sağlayan bir fotoğraf yayınlayarak, haftalarca süren denemelerden sonra iki “inatçı kilidin” nihayet açılabildiğini söyledi.


Daha önce NASA, bir asteroitten örnek toplayıp Dünya'ya düşürmeyi başardığı, ancak daha sonra onu açamadığı için internette pek çok alay konusu olmuştu.


NASA, konteynerin içindekilerin her birinin çevresi bir santimetreye kadar olan küçük taşlar ve tozdan oluştuğunu söyledi. Toplamda tam olarak ne kadar olduğu artık belirleniyor. NASA bilim adamları daha önce, gerçek konteynerin etrafındaki kapsülde bulunan yaklaşık 70,3 gram moloz numunesi toplamışlardı. Numunenin bu kısmının ilk incelemeleri, eser miktarda su ve karbon içerdiğini göstermişti.


Uzay yolculuğunda bir dönüm noktası


Bu, ABD uzay ajansı tarihinde Dünya'ya başarıyla getirilen bir asteroitin ilk örneği ve şimdiye kadar alınan en büyük örnektir. Eylül ayında NASA'nın “Osiris-Rex” sondası tarafından yaklaşık 102.000 kilometre yükseklikten düşürüldü ve ardından bir ısı kalkanıyla korunarak ve paraşütlerle yavaşlatılarak ABD'nin Utah eyaletinin çölüne indi. Oradan, ABD'nin Teksas eyaletindeki NASA laboratuvarlarına götürüldü; burada yaklaşık 200 bilim insanı, 60 farklı inceleme yöntemini kullanarak materyal üzerinde çalışıyor. Numunenin tam kataloğunun bu yıl yayınlanacağı belirtildi.


Adını eski bir Mısır tanrısından alan koyu siyah asteroit Bennu'nun çapı yaklaşık 550 metredir ve yaklaşık 150 yıl içinde Dünya'ya oldukça yaklaşabilir. Çarpma riski çok düşük olsa bile NASA, Bennu'yu şu anda bilinen en tehlikeli asteroitlerden biri olarak sayıyor ve bu nedenle onu detaylı olarak araştırmak istiyor. Bilim adamları ayrıca, yaklaşık bir milyar dolara mal olan “Osiris Rex” misyonunun, güneş sisteminin 4,5 milyar yıldan daha uzun bir süre önceki oluşumuna dair bilgiler sağlayacağını umuyor çünkü bu tür asteroitler onun kalıntılarıdır.


dpa

#Konular