Hangi fişler gider yazilir ?

Sena

New member
Hangi Fişler Gider Yazılır?

Bir üniversite öğrencisi olarak, part-time işlerde ya da staj deneyimlerinde sık sık farklı fişlerle karşılaşmak mümkün. Küçük bir kafe alışverişi, kitap ya da kırtasiye malzemesi, bazen bilgisayar parçaları… İlk başta hepsi “fiş” olarak masamda birikiyor ve bir noktada aklıma takılıyor: Bunların hangisini gider yazabilirim, hangisi yazamam? Bu soru, aslında sadece öğrenciler için değil, iş hayatına yeni adım atan herkes için oldukça güncel ve önemli.

Gider Yazmanın Temel Mantığı

Gider yazmak, basitçe söylemek gerekirse işletmenin veya kişinin vergi hesaplamasında maliyet olarak gösterebileceği harcamaları kaydetmek demek. Yani ödenen bir paranın, vergi matrahından düşülmesini sağlayan belge. Burada kritik olan nokta, gider yazılacak harcamanın iş veya meslek faaliyetinizle doğrudan ilişkili olması. Mesela, bir öğrenci olarak eğitim amaçlı aldığınız kitap veya stajınız için gerekli malzemeler gider yazılabilirken, günlük yaşam harcamalarınız genellikle bu kapsama girmez.

Hangi Fişler Gider Yazılır?

Gider yazılabilecek fişler, birkaç ana başlık altında toparlanabilir:

1. Mal ve Hizmet Alım Fişleri

İşin veya mesleğin gerektirdiği malzemeler için alınan fişler. Örneğin, bir grafik tasarım öğrencisiyseniz, çizim kalemleri, kağıtlar veya dijital çizim tabletleri için aldığınız fişler gider yazılabilir. Bir işletme açısından bakarsak, ürün üretiminde kullanılan hammadde fişleri, bilgisayar yazılımı lisansları veya kırtasiye malzemeleri bu kategoriye girer.

2. Kira, Elektrik, Su ve İletişim Giderleri

Eğer bir ofis veya çalışma alanı kiralıyorsanız, kira sözleşmesi karşılığı aldığınız fişler gider yazılabilir. Ayrıca iş amacıyla kullanılan internet, telefon ve enerji giderleri de genellikle kayıtlara gider olarak geçer. Örneğin, evinizin bir odasını ofis gibi kullanıyorsanız, o alan için ödediğiniz elektrik ve internet faturası da orantılı şekilde gider olarak yazılabilir.

3. Ulaşım ve Konaklama Fişleri

İş veya eğitim amaçlı yapılan seyahatlerde alınan fişler de gider olarak kaydedilebilir. Örneğin, bir üniversite öğrencisiyseniz ve staj için başka bir şehre gitmişseniz, otobüs bileti, tren bileti veya otel faturası gider kaydı olarak değerlendirilebilir. Önemli olan bu harcamanın iş ile bağlantısını belgeleyebilmek.

4. Tanıtım ve Pazarlama Harcamaları

İşletmeler için geçerli olmakla birlikte, öğrenci projelerinde veya kulüp etkinliklerinde yapılan harcamalar da bazen gider olarak kaydedilebilir. Örneğin, bir etkinlik için bastırılan afiş, broşür veya küçük hediyelikler için alınan fişler, doğrudan iş veya proje faaliyetinizle ilgiliyse gider sayılabilir.

Fiş ve Fatura Arasındaki Fark

Birçok kişi fişi ve faturayı karıştırıyor. Fatura, resmi olarak vergi kaydına geçen, KDV bilgisi ve tutarı gösteren belgedir. Fiş ise daha basit bir kanıt niteliğinde. Gider yazarken fatura önceliklidir; ancak küçük harcamalarda fişler de kayıtlarda kullanılabilir. Burada önemli olan fişin iş ile ilgili olduğunun açıkça anlaşılmasıdır. Mesela marketten alınan kahve fişi, iş toplantısı için alınmadıkça gider sayılmaz.

Pratik Örneklerle Açıklamak

Kendi deneyimimden örnek vermek gerekirse, geçen dönem bir yazılım kulübünde proje geliştirdik. Projeyi desteklemek için çeşitli malzemeler aldık: USB bellekler, kartlar, yazılım lisansları… Bunların fişlerini topladık ve gider kaydına ekledik. Diğer yandan, kendi kişisel harcamalarım, örneğin ders kitapları dışında aldığım kahve veya fast food fişleri, kayıtlarda yer almadı çünkü bunlar iş veya proje ile doğrudan ilişkili değildi.

Bir başka örnek, staj sırasında bazı teknik dokümanları basmak için çıktı aldım. Yazıcı kağıdı, mürekkep ve kartuş fişlerini topladım. Bu giderler, stajımın doğrudan bir parçası olduğu için rahatlıkla kayıtlara geçti.

Fişleri Kaydederken Dikkat Edilecek Noktalar

* Fişin iş ile bağlantısı açık olmalı.

* Tarih ve tutar okunaklı olmalı, yoksa gider kaydında sorun çıkabilir.

* Gerekirse fişin yanında kısa bir açıklama notu düşmek faydalı olabilir.

Bu noktalar, hem kendi muhasebe kaydınızı düzenli tutmak hem de ileride gerekirse belgeyi resmi kurumlara göstermek için kritik öneme sahip.

Sonuç

Gider yazılacak fişler, temel olarak iş veya meslek faaliyetinizle doğrudan ilişkili olan harcamaları belgeleyen fişlerdir. Mal ve hizmet alımları, kira ve iletişim giderleri, iş seyahati ve konaklama harcamaları ile projeye veya iş faaliyetlerine dair tanıtım masrafları bu kapsamda değerlendirilir. Fişler doğru kaydedildiğinde, vergi hesaplamalarında, muhasebe kayıtlarında ve iş takibinde büyük kolaylık sağlar.

Hayatın içinde, fişleri bir kenara atmak kolaydır; ancak işin mantığını ve kayıt disiplinini anlamak, ileride işleri oldukça kolaylaştırıyor. Özellikle öğrenci veya stajyer olarak iş hayatına adım atan biriyseniz, hangi fişin gider olarak yazılabileceğini bilmek, hem pratik hem de finansal açıdan size ciddi avantaj sağlar.