İBB askıda plan nedir ?

Emir

New member
[color=] İstanbul’un Yeni Dayanışma Modeli: Askıda Plan ve Sosyal Sorumluluk

Bir sabah, İstanbul’daki bir kafede karşılaştığım iki eski dostla sohbet ederken, İBB’nin askıda plan uygulamasından bahsettiler. Bu program, yerel yönetimlerin toplumsal eşitsizlikle mücadele etmek için geliştirdiği bir model olarak dikkatimi çekti. İnsanların birbirlerine yardım ettiği, dayanışmanın ön planda olduğu bir projeydi. Kadın ve erkeklerin farklı bakış açılarıyla nasıl yorumladıklarını anlatmak istiyorum. O an sohbetimizi dinlerken, hayatımda hiç düşünmediğim bir şeyin farkına vardım: Bu basit gibi görünen sistem, toplumsal bağları güçlendiren ve birbirini anlamaya dayalı bir çözüm sunuyor. Fakat farklı bakış açıları, farklı çözüm yolları ve hayata dair farklı sorular da beraberinde geliyor.

[color=] Bir Gün, Bir Plan ve Bir Sorun

Aslı, bir kahve dükkanının sahibiydi. Her sabah geleneksel olarak, kapısına bir "askıda kahve" yazısı asar, kimseye bir şey anlatmadan sadece orada olurdu. O gün bir arkadaşının önerisiyle, askıda kahve fikrinin daha da genişletilebileceğini düşündü. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı "askıda plan" uygulamasını öğrendiğinde, bu fikri hemen kafesinde de başlatabileceğini fark etti.

Aslı, sabah saatlerinde çok farklı bir şekilde düşünürken, akşam erkek arkadaşı Umut’la buluştuğunda durumu ona anlatmaya karar verdi. Umut, şirketlerde stratejik planlamalar yapan, çözüm odaklı bir insandı. Bu tarz dayanışma projeleriyle ilgili çok düşünmemişti, fakat Aslı'nın fikirlerini ciddiyetle dinledi.

"Yani, Aslı, burada önemli olan sistemin sürdürülebilirliği," dedi Umut, "Yoksa herkes bir araya gelip bağış yapar, ama bu devamlılığı nasıl sağlayacağız? İnsanlar, duygusal olarak bağlanacaklardır, ama asıl mesele finansal altyapı ve insanları motive etmek."

Umut'un çözüm odaklı yaklaşımı, projeyi bir adım öteye taşımaya odaklanmıştı. Ama Aslı, biraz daha empatik düşünüyordu. O, dayanışmanın sadece finansal olmadığını, ilişkilerin gücüyle de büyüdüğünü savunuyordu. “Evet, Umut, ama insanların birbiriyle daha fazla etkileşimde bulunabilmesi için bir platform yaratmalıyız. Onlar bir araya gelirlerse, bu dayanışma büyür, güven oluşur,” dedi.

[color=] Empati ve Strateji Arasında Bir Denge

İstanbul'un karışık sokaklarında geçerken, Aslı'nın düşünceleri hızla şekillenmeye başlamıştı. Bir taraftan dayanışmayı sürdürmenin pratik yollarını bulmaya çalışıyordu, diğer taraftan Umut'un söylediklerinin ne kadar önemli olduğunu fark etti. Yalnızca iyi niyetle kurulan bir sistemin sürdürülebilir olması için bazen acımasızca stratejik düşünmek gerekebiliyordu.

Aslı, kadınların daha çok empatik, ilişki odaklı düşündüğünü fark etmişti. Bu, toplumsal sorunları çözmeye yönelik bir bakış açısının temelinde yer alıyordu. Kadınlar, sürekli toplumu iyileştirmek için çabalar, insanları anlama, empati gösterme eğilimindeydi. Oysa Umut gibi erkekler, çözüme nasıl ulaşılacağına dair daha net bir strateji ve mantıkla yaklaşmayı tercih ediyordu.

Peki, bu farklar, sosyal sorumluluk projelerinde nasıl bir denge oluşturmalıydı?

[color=] Toplumsal Eşitsizliğe Karşı Bir Adım: Askıda Planın Geçmişi

Aslı ve Umut'un sohbeti, günümüz İstanbul'unun sosyal yapısına dair çok daha derin bir anlam taşıyordu. "Askıda plan" uygulaması, İstanbul'daki toplumsal eşitsizliklere karşı, bireylerin birbirine yardım etme şekli olarak, kökleri çok eskilere dayanıyordu. Ancak bugünün toplumunda bu tür bir dayanışma, bir zamanlar olduğu gibi sadece insanlara yardım etmekten çok daha fazlasını ifade ediyordu: insanlar bir araya gelir, kendi yaşam koşullarını değiştirebilmek için adımlar atar ve birlikte güçlenirlerdi.

Aslı, sosyal sorumluluğun artık bireyler tarafından daha çok sahiplenildiğini görüyordu. Bu, devletin sorumluluğunun daha fazla yerelleşmesine de işaret ediyordu. Birçok yerel yönetim, sadece ekonomiyi değil, aynı zamanda insanların hayat kalitesini de düşünüyordu. Bu düşünce, şehrin yaşayan bir organizma gibi hareket etmesini sağlıyordu.

[color=] Kadınlar ve Erkekler: Dayanışmada Yeni Bir Model

Aslı’nın fark ettiği şey, kadınların toplumsal değişimi daha çok ilişki ve insan odaklı düşünmesi, erkeklerin ise daha çok stratejik çözüm arayışlarıydı. Bu farklılık, aslında bir denge yaratmanın anahtarıydı. Bir yanda duygusal bağları kurmak, insanların birbirine güvenmesini sağlamak, diğer yanda ise daha somut bir yapı kurarak sistemin devamını sağlamak…

Umut, Aslı'nın bu yaklaşımını anlamıştı. Aslında, hem kadınlar hem de erkekler arasında belirgin olan bu farklar, askıda plan gibi bir modelin yaratılmasında önemli bir rol oynamıştı. Dayanışmanın, stratejiyle birleşerek hem sürdürülebilir hem de etkili olacağına inanıyordu.

[color=] Herkesin Planı: Yeni Bir İstanbul’a Adım Atmak

Bir hafta sonra, Aslı ve Umut birlikte bir araya geldiler ve askıda plan uygulamasını başlatmak için ilk adımlarını attılar. Aslı, dayanışmanın gücüne inanarak kadınların empatisine, Umut ise erkeklerin çözüm odaklı stratejisine güvenerek İstanbul'daki birçok kafe, restoran ve dükkanla bu projeyi tanıtmaya başladı.

Sonuçta, askıda plan uygulaması, İstanbul'da sosyal sorumluluğu artıran, toplumun her kesimini kapsayan ve insanları bir araya getiren önemli bir araç haline geldi. Kadınların empatik yaklaşımı, erkeklerin stratejik düşünceleriyle birleşerek İstanbul'un yeni dayanışma modelini oluşturdu.

Peki sizce, kadınlar ve erkeklerin sosyal sorumluluk projelerine yaklaşımlarındaki bu farklılıklar, daha güçlü bir toplum inşa etmek için nasıl bir denge yaratabilir?