TÜV: Ehliyet sınavları rekor seviyede, başarısızlık oranı artıyor

PiKe

Member
TÜV
Ehliyet testleri rekor seviyede, başarısızlık oranı artıyor





Adaylar, ehliyet için yapılan teorik sınavda görevleri tamamlıyor. Fotoğraf

© Rolf VennenbeHaberler/dpa


Sürücü ehliyeti, Almanya’da hareketliliğin temeli olmaya devam ediyor – sürüş testlerinin sayısı rekor bir seviyeye çıkıyor. Ancak, giderek daha fazla test başarısızlıkla sonuçlanıyor.





Kırsal alanlarda çoğu kişi arabalara bağımlı: Almanya’da ehliyet alma arzusu kesintisiz. Tüv Derneği’ne göre 2022’de rekor sayıda ehliyet sınavına ulaşıldı – ancak başarısızlık oranı da muazzam arttı.


Tüv Derneği’ne göre geçen yıl tüm ehliyet sınıfları için teorik sınavların yüzde 39’u geçilemedi. Bu, 2013’e göre yüzde 10 daha fazla. Pratik testlerde, öğrenci sürücülerin yüzde 37’si normal sürücü belgesini geçemedi. Tüv-Verband Genel Müdürü Richard Goebelt, “Başarısız olan her test, öğrenci sürücüler üzerinde zihinsel ve mali bir yük oluşturuyor” dedi.


Başarısızlık oranları 17 yaşındakiler arasında daha düşük


Nedenlerini bulmak zordur. Test kuruluşlarının bakış açısından biri, giderek daha karmaşık ve yoğun hale gelen karayolu trafiğidir. Goebelt’e göre okullarda ve ailelerin evlerinde yol güvenliği hakkında daha fazla bilgi sağlanması da önemlidir. 17 olan sürücü belgesi başarısızlık oranının, normal B kategorisi otomobil sürücü belgesine göre birkaç puan daha düşük olması da dikkat çekicidir.


Tüv Derneği’nin araştırmalarına göre 2022’de yaklaşık 3,6 milyon uygulamalı ve teorik sınav yapıldı. Bu, 20.000 civarında uygulamalı test artışıyla 2019’un önceki zirve değerini aştı ve yeniden korona öncesi seviyeye ulaştı. 2020 ve 2021’de pandemi nedeniyle rakamlar düşmüştü. Birçok sürücü kursu geçici olarak kapanmıştı.


Korona salgını nedeniyle kalan para


Yılın başında, Federal Sürücü Eğitmeni Dernekleri Birliği de sürücü belgesine yönelik büyük bir talepten bahsetti ve bunun bir nedenini korona salgını sırasında tasarruf olarak gördü. Başkan Yardımcısı Kurt Bartels dpa’ya verdiği demeçte, örneğin insanlar seyahatlere daha az para harcardı ve “bir motosikletinki gibi lüks sürücü ehliyeti almak için geriye kalan paraları kalırdı” dedi. Büyük şehirlerde kalabalık otobüs ve trenlere binmek yerine kendi arabasında oturmayı tercih edenler de var.


TÜV’e göre, sürüş testleri son yıllarda daha da geliştirildi. Bu, özellikle tehlike altındaki acemi sürücülerin giderek daha azının kaza yapmasına katkıda bulunmuştur. Trafik kazalarında ölen 18-24 yaşındakilerin sayısı 1991’de neredeyse 2.750 iken 2020’de 326’ya düştü.


Otomasyona olan talep artıyor


Federal Alman Sürücü Kursu Girişimcileri Birliği’nin birkaç hafta önce açıkladığı gibi, giderek daha fazla ehliyet sınavına otomatik araba ile giriliyor olması da ilginç. Deutsche Automobil Treuhand’a (DAT) göre, giderek daha fazla sürücü bu tür arabaları kullanmak istiyor.


Testlerin yürütülmesinden Alman Motorlu Taşıt İzleme Derneği (DEKRA) sorumludur. Teknik test merkezlerinin başkanı Roland Krause, “Almanya’da, yalnızca trafik kurallarına ve karayolu trafiğindeki davranış kurallarına aşina olduğunuzda ve bir araçta gerçekten ustalaştığınızda ehliyet alırsınız” diyor.


dpa

#Konular